Je naam / bedrijfsnaam
Ruimte voor je slogan

Stolpersteine

Om niet te vergeten wat de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan, heeft de in 2013 opgerichte stichting Stolpersteine Geertruidenberg het initiatief genomen om in Geertruidenberg voor de woonhuizen waaruit de tien Bergse Joden op 9 april 1943 vertrokken, zogenaamde Stolpersteine (struikelstenen) in het plaveisel te leggen. Met als doel de nagedachtenis aan deze omgebrachte inwoners levend te houden door het plaatsen van gedenkstenen, zogeheten ‘Stolpersteine’, een internationaal project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

 Op 31 oktober 2014 kwam Gunter Demnig persoonlijk naar Geertruidenberg om tien Stolpersteine te plaatsen in het plaveisel voor de huizen van de slachtoffers: Markt 37, Papenstraat 2 en Stationsweg 5. Daaraan ging een mooie, serene, maar ook emotioneel geladen plechtigheid vooraf, in het oude raadhuis. En daarbij werd, ter onderstreping van de betekenis van de Stolpersteine, meermaals een citaat uit de Talmoed aangehaald:

“Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is.”

Iedere Stolperstein is met de hand gemaakt, want ieder mens is uniek.

Eén naam, één steen, één mens.

Het doel van de Stichting Stolpersteine Geertruidenberg was niet alleen het plaatsen van de Stolpersteine. Voorop stond dat we door middel van die gedenkstenen iedereen, nu en na ons, willen laten beseffen dat het ieder mens onwaardig is ooit een ander zulke barbaarsheden te berokkenen.

Bethrina Kooperberg
Bethrina Kooperberg
Flora Wijsenbeek, Salamon, Jacob, Elisabeth, Hester Kalker
Flora Wijsenbeek, Salamon, Jacob, Elisabeth, Hester Kalker
Elisabeth Hakker
Elisabeth Hakker
Rika Kalker, Salamon Kalker, Safia Kalker
Rika Kalker, Salamon Kalker, Safia Kalker
Stichting Stolpersteine Geertruidenberg
Stichting Stolpersteine Geertruidenberg


 

 
 
 
E-mailen
Map
Info